top of page

Dades d'interés econòmic​​



La importància de la informació que ofereix aquest apartat adquireix una enorme rellevància tenint en compte els temps que vivim. Ens trobem immersos en un context de crisis i per tant  tota la informació referent a dades econòmiques són d’especial interès per a qualsevol institució o organització i els seus usuaris. Ã‰s per aquest motiu que aquest espai ofereix informació de gran interès per a l’alumnat i tot el personal que conforma la universitat. Es publicaran els pressupostos, els principals estats financers, els comptes anuals i l’informe d’auditoria. A més, s’oferirà de forma desglossada els ingressos en funció de les seves fonts i una descripció de les principals despeses. Totes aquestes dades permetran analitzar i tenir consciència sobre el que inverteix la universitat per alumne, qui finança la universitat i en quines quantitats,  el cost de personal per empleat, la inversió en investigació, etc...

D'on provenen els ingressos de la UdG?















​


 

​Tipus d’ingressos i característiques

​

  • Ingressos procedents de les taxes i preus públics:

Són els que es deriven de l’aplicació del Decret de preus públics per als estudis oficials que s’imparteixen a la UdG i als seus centres adscrits.


La totalitat d’aquests ingressos són considerats ingressos genèrics de la Universitat i incorporats al seu pressupost general.

 

  • Drets d’inscripció per a estudis propis de la UdG:

Són els que estableix el Consell Social per als estudis que comportin l’obtenció d’un títol propi de la Universitat i els seus centres adscrits, i també per als cursos de postgrau i especials. Estan parcialment afectats al finançament de les despeses derivades de l’organització i desenvolupament dels estudis que els hagin generat. La valoració de la despesa imputable als estudis propis corresponent al reconeixement de dedicació docent de professorat de la Universitat es regula en l’apartat de tarifes i preus del pressupost.



  • Ingressos per prestació de serveis universitaris no acadèmics:

Corresponen a ingressos per tarifes de la prestació de serveis universitaris no acadèmics. L’establiment de les tarifes és competència del Consell Social.



  • Ingressos procedents de la Generalitat de Catalunya:

Corresponen a la subvenció per a despeses ordinàries o extraordinàries, establertes amb la Generalitat d’acord amb el model de finançament de les universitats públiques i amb l’acompliment dels objectius del contracte programa i que la Universitat destina a cobrir despeses que no tenen finançament específic.



  • Ingressos financers:

Corresponen als interessos que s’obtinguin dels fons en compte corrent tant de la Tresoreria de la UdG com dels comptes auxiliars de les unitats, serveis o altres unitats. S’han d’ingressar a la Tresoreria de la UdG i reverteixen en el pressupost de manera genèrica.



  • Ingressos per cessió d’ús (o lloguers) de locals:

Són ingressos per la cessió de l’ús temporal de locals, per destinar-los a activitats o serveis d’entitats o associacions externes que tinguin una finalitat afí i compatible amb la de la Universitat.


Per al cas de cessió d’ús d’espais universitaris, l’autorització és competència de la rectora o persona en qui delegui, a petició del director o cap de la unitat, i ha de quedar formalitzada mitjançant l’acceptació prèvia per part de l’entitat externa del pressupost elaborat per la UdG i l’emissió per part d’aquesta de la factura corresponent. Els ingressos que s’obtinguin s’han d’incorporar al pressupost de la Universitat.


En el cas que els espais cedits per a l’ús temporal pertanyin als centres docents de la UdG, el 40% dels ingressos obtinguts per aquest concepte s’ha d’incorporar a la unitat de despesa que determini el centre docent i el 60% reverteix a la UdG. Amb càrrec a aquest 60%, la Gerència es fa càrrec de les despeses associades als serveis necessaris per a la cessió d’ús, com són la vigilància, neteja, serveis de consergeria i altres que es puguin donar.
En el cas que la UdG gestioni ocasionalment cobraments per compte de tercers, per raó de proximitat amb l’usuari, els ingressos que comportin no es podran considerar com a ingressos pressupostaris, atès que la UdG fa de simple intermediària.

​

  • Ingressos per serveis prestats per les unitats:

Els ingressos obtinguts per la prestació de serveis ordinaris des d’una unitat, com a norma general, reverteixen a la unitat que els hagi prestat i incrementen l’assignació establerta en el capítol 2, i les modificacions pressupostàries corresponents es fan directament basant-se en la justificació de l’ingrés.


 

  • Ingressos finalistes o de caràcter específic:

Són aquells que financen un concepte de despeses de manera directa o específica, que afecten projectes i altres activitats de recerca o relacionades amb la docència.


La despesa no es pot materialitzar fins que el dret sigui efectivament reconegut, i la incorporació al pressupost d’aquests ingressos i les modificacions que correspongui en els crèdits de despeses es poden formalitzar directament, sense cap més requisit que la justificació de la concessió.


Si la justificació de la despesa és un requisit previ per al cobrament del dret, la despesa es pot materialitzar una vegada acreditat el reconeixement del dret.





  • Ingressos per projectes, serveis de recerca i assistència tècnica prestats a l’exterior:

1. Els ingressos que s’obtinguin com a contraprestació de projectes i serveis de recerca i d’assistència tècnica queden afectats directament a les unitats on s’hagin generat i efectuat. A aquests ingressos se’ls ha d’aplicar una quota de participació en despeses generals, segons el que s’estableix en l’article 47, en el moment en què es reconegui el dret.

2. L’Oficina d’Investigació i Transferència de Tecnologia (OITT) ha de gestionar, en col·laboració amb les unitats, els projectes, els ingressos i les despeses, així com els recursos destinats a programes i altres accions relacionats amb la recerca que siguin encomanats pel Rectorat.


3. Els actius que siguin adquirits amb recursos gestionats per mitjà de projectes, serveis de recerca i assistència tècnica s’han d’incorporar al patrimoni de la Universitat i queden adscrits a la unitat que els hagi generat.

​

  • Destinació del 0,7% dels ingressos propis de la UdG (això nose si posar-ho aquí o a despeses)

​Amb la finalitat de poder incidir directament en programes i projectes de cooperació i desenvolupament en els països menys privilegiats, d'acord al compromís expressat en els Estatuts, la UdG destina el 0,7% dels ingressos obtinguts en els conceptes pressupostaris següents a programes de cooperació:


- Taxes i preus públics dels estudis oficials i propis, així com de les inscripcions a congressos, seminaris i qualsevol altre activitat formativa o de difusió.
- De tots els serveis prestats a tercers: formació, R+D, i tècnics o de consultoria oferts des dels centres, serveis universitaris i unitats administratives.
- De la venda de béns: publicacions, energia, etc.

- Dels obtinguts de l’explotació del seu patrimoni material i immaterial: lloguers aules, pistes esportives, patents, drets d’autor.
- De les subvencions a projectes de R+D o altres activitats, que en la seva regulació acceptin la imputació de costos indirectes de com a mínim un 10%.


El 0,7% s’aplica als ingressos recaptats en els conceptes pressupostaris anteriors i s’incorpora en el pressupost de despesa de l’Oficina de Cooperació pel Desenvolupament de la UdG, centre encarregat de la promoció i realització de les actuacions, programes i projectes de cooperació.

​



Gestió de les despeses de la UdG



















​​

​1.DESPESES DE PERSONAL



  • Art. 14. Limitacions en els conceptes retributius


 

  • Art. 15. Conceptes retributius del personal docent i investigador funcionari.

 



  • Art. 16. Conceptes retributius del personal d’administració i serveis funcionari

 



  • Art. 17. Conceptes retributius del personal en règim laboral

 



  • Art. 18. Taules retributives

 



  • Art. 19. Increments retributius

 

 

  • Art. 20. Indemnitzacions per raó del servei 

 



  • Art. 21. Gratificacions per serveis extraordinaris

 



  • Art. 22. Complements específics o funcionals per càrrecs de govern i per encàrrecs de gestió; gratificacions extraordinàries

 



  • Art. 23. Imports de les indemnitzacions, gratificacions i complements per encàrrecs i càrrecs

 

 

  • Art. 24. Relació de llocs de treball

 



  • Art. 25. Nomenament i contractació de personal


 

  • Art. 26. Complement de productivitat

 



  • Art. 27. Oferta d’ocupació pública

 



  • Art. 28. Beques de participació en projectes de recerca


 

  • Art. 29. Despeses de tribunals de tesis doctorals

 

​

2. CONTRACTACIÓ DE LES OBRES, SUBMINISTRAMENTS, SERVEIS I GESTIÓ DE SERVEIS (AL PDF)



3. DESPESES PER A INVERSIÓ



  • Art. 33. Inversions en obres

 

​

  • Art. 34. Inversions en equipaments tècnic, científic o informàtic

 





4.DESPESES PLURIANUALS 

 

​

5. AJUTS I SUBVENCIONS CONCEDITS PER LA UDG





Per més informació:

bottom of page